Scandinavische institutionele beleggers, private equity-bedrijven en het eigen management investeren in Visma

Visma SoftwareVisma Group Holdings, de overkoepelende onderneming waar onder andere Visma Software onder valt, maakt een wijziging van zijn aandeelhoudersstructuur bekend. De waarde van de grootste leverancier van zakelijke software en diensten van Scandinavië wordt hiermee geschat op 21 miljard Noorse kronen. Het nieuwe aandeelhoudersbestand omvat de private equity-bedrijven Kohlberg Kravis Roberts (KKR), HgCapital en Cinven als co-leadinvesteerders met ieder een gelijkwaardige deelname. Daarnaast participeren Scandinavische institutionele beleggers zoals Ilmarinen, de gerenommeerde Finse pensioenverzekeraar, en Storebrand, de grootste Noorse leverancier van levens- en pensioenverzekeringen, in samenwerking met private equity-bedrijven. Ten slotte neemt ook het management van Visma, waaronder meer dan 200 managers, plaats in het aandeelhoudersbestand.

KKR, de voormalige grootaandeelhouder van Visma, zal zijn deelname van 76% terugbrengen, maar met 31,3% nog altijd een belangrijk aandeel in het bedrijf houden. HgCapital, dat momenteel 16% van de aandelen in het bezit heeft, zal deze van de hand doen, maar de opbrengsten herinvesteren via een nieuw fonds. Het aandeel van HgCapital zal daarmee uitkomen op 31,3%. HgCapital en KKR zullen samenwerken met de nieuwe investeerder Cinven, die eveneens een deelname van 31,3% in handen krijgt. Het management van Visma wordt eigenaar van 6% van de bedrijfsaandelen. Verschillende Scandinavische investeerders zullen samen met private equity-bedrijven in Visma investeren.

Deze transacties brengen geen veranderingen teweeg in de managementstructuur of bedrijfsstrategie van Visma. De nieuwe aandeelhouders willen dat Visma zijn huidige strategische koers blijft varen en zijn snelle groei voortzet. De strategie van Visma zal in het teken blijven staan van kwalitatief hoogwaardige producten en diensten, professionele klantenservice en innovatieve cloud-diensten die de bedrijfsefficiëntie van klanten vergroten.

“Ons bedrijf is echt een Scandinavisch succesverhaal,” vertelt Øystein Moan, CEO van Visma, met gepaste trots. “We hebben een sterk track record opgebouwd dankzij consistent hoge omzet- en winstgroei en productinnovaties zoals cloud-gebaseerde bedrijfsoplossingen en e-governmentoplossingen. Een dergelijk succes is niet mogelijk zonder de juiste aandeelhouders en ondersteuning. Ik ben ervan overtuigd dat de investeringen van private equity-bedrijven, gerenommeerde institutionele beleggers en het managementteam van Visma ons perfect zullen helpen met het realiseren van onze ambities. Ik ben zeer verheugd met de toenemende betrokkenheid van Scandinavische institutionele beleggers en beschouw dit als een blijk van erkenning voor de sterke positie en reputatie van ons bedrijf”.

Dat zowel de bestaande als nieuwe aandeelhouders vertrouwen hebben in de wijziging blijkt uit de positieve reacties op dit nieuws:

Nic Humphries, managing partner en hoofd TMT bij HgCapital:

“HgCapital werkt al 8 jaar lang samen met Visma. Dit bedrijf is een uiterst succesvol voorbeeld van onze investeringsfocus op bedrijven met een voorspelbare omzet en krachtig intellectueel eigendom die een platform bieden voor een groei die aanzienlijk hoger ligt dan die van het bruto binnenlands product. Het doet ons genoegen om het management van verdere ondersteuning te voorzien”.

Henrik Kraft, partner en hoofd van het European Technology & Telecommunications-team en hoofd Nordic Operations bij KKR:

“Øystein Moan en zijn team zijn bezig om een heuse Scandinavische marktkampioen te ontwikkelen. We zijn er trots op om deel uit te maken van dit succesverhaal en het managementteam van Visma op alle mogelijke manieren te ondersteunen met ons wereldwijde netwerk en onze technologische expertise”.

David Barker, partner en hoofd van het TMT-team bij Cinven:

“Visma is een geweldig bedrijf dat door een eersteklas managementteam wordt gerund. We vinden het fantastisch om op te treden als investeerder en zullen focussen op het ondersteunen van de bedrijfsgroei. Hiertoe kunnen we een beroep doen op de ruime ervaring die we opdeden met onze investeringen in technologiebedrijven en Scandinavische ondernemingen”.

Sinds Visma na een publiek bod in private handen kwam, heeft het management nauw samengewerkt met HgCapital en later met KKR om de onderneming zowel organisch als door middel van overnames te laten groeien. In deze periode heeft Visma een indrukwekkende groeiprestatie weten neer te zetten door voortdurend te investeren in personeel en research & development. Er vonden meer dan 75 overnames plaats, terwijl de totale bedrijfsomzet steeg van 2.306 miljoen Noorse kronen in 2006 tot 6.452 miljoen Noorse kronen in 2013. Dit komt neer op een samengestelde jaarlijkse groei van 16%. De EBITDA steeg van 305 miljoen Noorse kronen in 2006 tot een niveau van 1.325 miljoen Noorse kronen in 2013 — een samengestelde jaarlijkse groei van 23%. Tijdens deze periode van sterke groei steeg het aantal werknemers van 2.512 tot 5.648.

HgCapital, KKR en de investerende leden van het managementteam van Visma werden bij de verkooptransactie begeleid door ABG Sundal Collier, Morgan Stanley, Schjødt, Simpson Thatcher en White Case.

Bron: Visma