Samenwerking Transport Initiatief werpt vruchten af

Een miljoen karren met planten en bloemen vervoert Van Zaal Transport elk jaar door Nederland. Om de complexe planning te optimaliseren, integreerde de logistieke dienstverlener onlangs zijn Transics-fleetmanagementsysteem – inclusief de mobiele TX-SMART-applicatie – in de planningssoftware van ORTEC. Van Zaal is daarmee de eerste klant in het collectieve segment die werkt met een geïntegreerde oplossing van het Transport Initiatief, het Nederlandse samenwerkingsverband tussen vier leiders in automatisering en optimalisatie voor transportbedrijven.

Van Zaal Transport gebruikt al jarenlang boordcomputers van Transics. “Omdat we met Transics werkten, was de keuze voor ORTEC’s planningssoftware snel gemaakt. We waren overtuigd van de integratie die beide spelers via het Transport Initiatief aanbieden. ORTEC was trouwens ook het verst in de ontwikkeling van de planningssoftware”, aldus Merijn van Zaal, eigenaar van Van Zaal. “Het pakket omvat een hele brede waaier aan functionaliteit.”

Betere diensten, beter plannen en kosten besparen
“Dankzij de real-time koppeling tussen de Transics-boordcomputers en de ORTEC-planningssoftware kunnen we onze klantenservice verbeteren, vlotter plannen en onze kosten verlagen”, gaat Van Zaal verder. Hij illustreert met een voorbeeld: “Zoals elke logistieke dienstverlener in de groene sector hebben we veel te maken met retouren. We leveren karren met planten en de lege karren keren terug. Normaal wordt dit leeggoed in planningssystemen niet als planstroom gezien. ORTEC en Transics zorgen ervoor dat deze stroom nu wel inzichtelijk is. Zo besparen we kosten: waar we vroeger vaak geen huurgeld vroegen voor karren die niet terugkeerden, kunnen we dat saldo nu wel aanrekenen.”

Merijn van Zaal: “Ook de tijdrestricties vormen een interessante meerwaarde. Dankzij de geavanceerde planning in ORTEC’s systeem kunnen we tijdvensters toepassen op bijvoorbeeld bepaalde locaties in de stad of voor een klant die per sé op een bepaald tijdstip een levering wil krijgen. Door de real-time terugkoppeling via Transics zien we nu direct wanneer er vertragingen zijn. Dan kan je de klant veel eerder informeren en dus de klantentevredenheid verbeteren.”

Mobiele integratie van onze charters
Eveneens handig is Transics’ mobiele TX-SMART-applicatie die Van Zaal gebruikt bij de charters. Chauffeurs met TX-SMART op hun smartphone kunnen hiermee informatie uitwisselen met de planners in de backoffice: rit- of planningsdetails, barcodescans, palletinformatie, eventuele schadegegevens, foto’s, digitale handtekeningen, enz. “Ook de app TX-SMART is naadloos geïntegreerd in de planningssoftware van ORTEC zodat zowel chauffeur als planner realtime op de hoogte blijven en ook onze charters geïntegreerd zijn in de logistieke ketting”, legt Van Zaal uit. “Het pay-per-use model van TX-SMART is bovendien flexibel: op het einde van elke maand betalen wij enkel voor de dagen waarop de chauffeurs de software gebruikt hebben.”

Snel overzicht
Met ORTEC en Transics wil Van Zaal Transport naar een multi-user, geïntegreerde oplossing, die hen helpt om efficiënter te plannen en alle voertuigen beter in te zetten. Merijn van Zaal: “We werken veel met deelvrachten en het is allemaal ad-hoc. Niet morgen of overmorgen, het moet allemaal vandaag. Snel overzicht is dan van groot belang.”

Werkelijke ondersteuning
Het Transport Initiatief verwelkomt Van Zaal als eerste klant in het collectieve segment. “Bijzonder was de hele korte implementatiecyclus, die ook mogelijk was dankzij de goede samenwerking met Van Zaal Transport,” aldus Sales Manager Larry Diender van ORTEC. Accountmanager Russell Senden van Transics: “Met Van Zaal Transport hebben we bewezen dat we klaar zijn om het collectief vervoersegment te bedienen: de koppeling van onze oplossingen helpt transportbedrijven om werkelijk efficiënter te werken. Wat een must is in deze competitieve markt.” Merijn van Zaal zegt hierover: “De implementatieperiode was mede kort doordat er keihard werd doorgewerkt. ’s Nachts en in de weekenden. Niets was te veel en alles kon. De betrokkenheid van de projectmensen was ongelofelijk!”

Over Van Zaal Transport
Van Zaal Transport richt zich op transport, inslag en opslag voor de siertieeltsector. Ze verzorgt vervoer tussen kwekers en (klanten op) veilingen. Daarnaast vervoert ze versproducten naar kopers in de Benelux waaronder veel tuincentra. De dienstverlening van Van Zaal Transport kenmerkt zich door een snelle afhandeling, een hoge mate van service en flexibiliteit en scherpe tarieven. Van Zaal Transport beschikt over een wagenpark van ruim 50 eigen wagens, in het seizoen uitgebreid tot 120 wagens (huur, charters). 8 planners houden zich bezig met de planning van (retour) stromen. Per jaar gaan er een miljoen karren met planten en bloemen richting de klant. www.vzt.nl.

Over Transics
Transics International NV, opgericht in 1991, ontwikkelt en commercialiseert fleetmanagementoplossingen voor de transport- en logistieke sector. Dankzij jarenlange ervaring, doorgedreven R&D-inspanningen en een intensieve focus op de klantennoden mag Transics zich Europees koploper noemen in zijn sector. Naast het hoofdkantoor in Ieper (België) is Transics actief over heel Europa.
www.transics.com.

Over ORTEC 
ORTEC is een van de grootste aanbieders van geavanceerde optimalisatie-oplossingen voor planning. De ORTEC producten en diensten leiden tot een optimale rit- en routeplanning, belading van voertuigen en pallets, personeelsinzet, vraagvoorspelling, logistieke netwerkplanning en magazijn beheer. ORTEC biedt zowel stand-alone, alsook maatwerk en SAP®-gecertificeerde oplossingen, ondersteund door strategische partners. ORTEC heeft meer dan 1750 klanten wereldwijd, 700 werknemers en verschillende kantoren in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika en de Pacifische regio. Meer informatie : www.ortec.com