Unit4 AgressoDe Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) is overgegaan tot gunning aan UNIT4 voor het leveren van Unit4 Agresso, een volledig geïntegreerd ERP-systeem. UNIT4 kwam overtuigend als winnaar naar voren uit de Europese aanbesteding voor een nieuw financieel systeem. FOM is positief over de flexibiliteit van Agresso. Functionaliteit is zelfstandig aan te passen aan veranderende omstandigheden en de informatiebehoefte van FOM. Dit is van belang omdat FOM en haar stakeholders hoge eisen stellen aan financiële verantwoording, die eveneens regelmatig aan verandering onderhevig is.

FOM maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Sinds 1946 faciliteert FOM natuurkundeonderzoek van internationale topkwaliteit in Nederland. FOM heeft zelf onderzoekers in dienst én financiert onderzoek aan universiteiten en onderzoeksinstellingen. De ruim 1.100 medewerkers van FOM werken verspreid over het land in één van de drie FOM-instituten, aan een Advanced Research Centre, aan een Nederlandse universiteit of buitenlandse onderzoeksinstelling. Daarnaast selecteert en financiert FOM onderzoek van topkwaliteit.

FOM bestrijkt het hele spectrum van fundamenteel onderzoek; van nieuwsgierigheidsgedreven tot mede door mogelijke toepassingen geïnspireerd onderzoek. In dat laatste ligt ook de belangrijke link naar het bedrijfsleven. De inkomsten van FOM komen in de eerste plaats van NWO en daarnaast van de Europese Unie, overheden, universiteiten en het bedrijfsleven.

De eisen en wensen voor verantwoordingsinformatie groeien mede door het toenemend aantal verschillende soorten partners bij de financiering van onderzoeksprojecten. De systemen voor de financiële- en de projectadministratie, waarmee FOM nu werkt, kunnen niet mee met deze toenemende administratieve complexiteit. Na het uitschrijven van een Europese aanbesteding voor een nieuw financieel systeem dienden drie softwareleveranciers een offertevoorstel in. FOM beoordeelde Unit4 Agresso na een zorgvuldig beoordelingstraject als beste, onder andere op basis van de kwaliteit. Die kwam tot uitdrukking in de gevraagde functionaliteit, flexibiliteit en aanpasbaarheid, efficiency voor workflow en documentopslag en digitalisering, rapportage- en analysemogelijkheden, de uitgevraagde wensen en de prijs. Het ERP-systeem van UNIT4 is zo ontworpen dat organisaties zelfstandig en tegen lage kosten aanpassingen kunnen doen in het systeem.

Wim van Saarloos, directeur FOM:

“De offerte van UNIT4 en de gebruiksvriendelijkheid van Agresso die tijdens het beoordelingstraject in de demo is aangetoond, hebben ons overtuigd van de toegevoegde waarde van het pakket. Tijdens de Proof of Concept liet UNIT4 zien hoe eenvoudig het is om een eerder ingerichte structuur aan te passen in Unit4 Agresso. Daarmee werden de verwachtingen waar gemaakt. Ook was er snel een klik met de mensen van UNIT4. Gezien de samenstelling van het implementatieteam en het enthousiasme, zowel bij FOM als UNIT4, hebben we groot vertrouwen in een geslaagde implementatie.”

Roel Caers, Managing Director UNIT4 Business Software:

“Onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben met grote regelmaat met veranderingen te maken. Zo opereren ze steeds vaker internationaal en er is sprake van toenemende concurrentie voor de financiering van onderzoek. UNIT4 biedt hiervoor een organisatiebrede oplossing die speciaal is ontwikkeld om met verandering om te kunnen gaan. Agresso is bewezen blijvend aanpasbaar en daardoor een uitstekend instrument voor onderzoeksinstellingen die een correcte administratie, blijvend actuele stuurinformatie en verantwoording nastreven. We zijn erg trots dat Agresso bij FOM als beste uit de Europese aanbesteding kwam.”

Op dit moment maken meer dan vierhonderd verschillende nationale en internationale hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen gebruik van de softwareoplossingen van UNIT4.

FOM neemt Agresso volgens planning 1 januari 2016 in gebruik. Behalve het stroomlijnen van de administratieve processen en het bijhouden van de financiële- en projectadministratie, kunnen werknemers hun uren verantwoorden in Agresso.

Bron: Unit4