Partnership biedt krachtige grafische 3D rekenkracht in de cloud voor Sweegers & De Bruijn

Solipsis Managed Services en CSN Groep uit Leusden zijn een strategische samenwerking aangegaan op het gebied van BIM en CAD in de cloud. Waar Solipsis Managed Services de klant volledig ontzorgt qua regie en beheer van zijn ICT-omgeving, biedt het CAD in the cloud-concept van CSN Groep krachtige grafische 3D rekenkracht vanuit een gevirtualiseerde omgeving. Ingenieurs kunnen beschikken over de mobiliteit en flexibiliteit om vanaf elke locatie in te loggen op hun eigen 3D werkstation via elk platform en elk device.

‘CAD in de cloud’-concept

Tot ongeveer twee jaar geleden konden grafisch intensieve applicaties zoals CAD en BIM alleen draaien op lokale individuele zware werkstations. Het CAD in de cloud concept van Solipsis Managed Services en CSN Groep biedt dezelfde grafische 3D rekenkracht vanuit een gevirtualiseerde omgeving. CAD in the cloud is opgebouwd uit vier bouwstenen: hardware, besturingssysteem, applicatie en het device. De eindklant beschikt over een volledig gesupporte stapel (vier lagen) van technologie. CAD in de cloud is veelal de private cloud in de eigen dataomgeving van de klant, maar kan ook worden uitbesteed.

Bewezen technologie

De GRID-technologie van NVIDIA laat bedrijven profiteren van desktopvirtualisatie – de flexibiliteit, beheersbaarheid en veiligheid – zonder iets af te doen aan de volledige pc-ervaring voor eindgebruikers en grafische prestaties. GRID K1 and K2 grafische kaarten zijn speciaal ontworpen voor grafische toepassingen in virtuele omgevingen. Het is mogelijk om de grafische kaart als het ware ‘in stukjes te hakken’. Hierdoor beschikt iedere gebruiker over z’n ‘eigen pc’ vanuit de centrale server zonder dat het afbreuk doet aan de performance van de VDI-oplossing in het geval er meerdere gebruikers tegelijkertijd werkzaam zijn op één en dezelfde host. Om uitspraak te kunnen doen over deze performance is gelijktijdig gebruik gesimuleerd door het gelijktijdig uitvoeren van de RFO Benchmark 2015 op meerdere ingelogde VDI’s. Daarbij is gekeken in hoeverre de prestaties verslechteren onder deze condities. Conclusie: geen noemenswaardige vermindering van de performance in het uitgevoerde scenario!

Schaalbaar en betaalbaar

Ten opzichte van het traditionele model biedt server-based 3D CAD vele voordelen voor zowel het (IT) management als de eindgebruiker. Denk aan: plaats- en device-onafhankelijk werken met zware grafische applicaties; bescherming van het Intellectueel Eigendom; efficiënter inzetten van licenties; lagere beheerkosten; eenvoud bij het aanbieden en beheren van de BIM/CAD-werkplekken; centralisering en back-up en fout herstel. De schaalbaarheid en de kosten zijn door de klant zelf te bepalen via keuzeprofielen qua hoeveelheid aan grafische power.

Marien van Bezooijen, directeur Solipsis Managed Service, ziet in CSN een partner met belangrijke toegevoegde waarde:

“Onze samenwerking met de CSN Groep voegt specialistische kennis toe op het gebied van CAD en BIM in de Cloud binnen ons portfolio van diensten en oplossing. Ze staan open voor vernieuwing en denken actief met ons mee over marktontwikkelingen op het gebied van hardware, grafische kaarten, data verbindingen.”

Ook Michiel van Bergen, binnen CSN Groep verantwoordelijk voor 3D CAD en BIM applicatievirtualisatie, is enthousiast over het partnership:

“We zijn elkaar vorig jaar tegen gekomen in een min of meer concurrerende situatie en besloten om te kijken op welke gebieden we elkaar konden aanvullen. We hebben snel geschakeld en de implementatie van de CAD in de cloudoplossing bij  Installatieadviesbureau Sweegers & De Bruijn is ons eerste gezamenlijke succes.”

Na een eerste gesprek en demo volgde een pilot waarbij het CAD in de cloud concept door Solipsis Managed Services werd neergezet en ingeregeld in de eigen omgeving en eigen applicaties van Sweegers & De Bruijn. CSN Groep stelde de pilotserver beschikbaar. Na de pilotfase was Sweegers & De Bruijn overtuigd en is overgegaan tot definitieve aanschaf van de hardware.

Marco Roeleven, Directeur Sweegers & De Bruijn: “Tot een jaar geleden was het erg lastig en kostbaar om een 3D virtueel werkstation met dezelfde performance als een fysiek 3D werkstation te hebben. Afgelopen jaar is met inzet van nieuwe technologie, zoals het Citrix HDX protocol veel praktijkervaring opgedaan en dat heeft geleid tot een pragmatische oplossing waardoor nu meerdere gebruikers grafische power delen waardoor de TCO lager is dan 3D CAD op een traditioneel werkstation.” Bekijk hier de bedrijfsfilm waarin Marco Roeleven zijn ervaringen deelt.

Bron: Solipsis Managed Services