IFS neemt VisionWaves overSoftwarefabrikant VisionWaves in Zeist komt voor een miljoenensom in Zweedse handen. De investeringsmaatschappijen TIIN Capital en Main Capital hebben, tezamen met de oprichters van het bedrijf, alle aandelen verkocht aan softwareconcern IFS, genoteerd aan de beurs van Stockholm.

Dit hebben partijen dinsdag bekendgemaakt. De transactie vloeit voort uit een al langer bestaande samenwerking tussen VisionWaves en IFS. De klanten van het Zweedse concern gebruiken de software van het Nederlandse bedrijf om hun bedrijfsvoering beter te kunnen sturen. ‘IFS wil grote stappen zetten in de VS, waar VisionWaves al over een vestiging beschikt. De overname lag daarmee voor de hand’, verklaart Maarten Derks van TIIN Capital.

Overnamesom

Over de overnamesom doen betrokkenen geen uitspraken. Maar het is niet ongewoon dat softwarebedrijven in de huidige markt worden verkocht tegen tien keer de bruto jaarwinst (ebitda). Met die multiple vertegenwoordigt VisionWaves een waarde van ruim € 8 mln, uitgaande van een ebitda van 17% op een jaaromzet van €4,9 mln.

Investeerder TIIN die bijna vijf jaar geleden samen met Main Capital een klein meerderheidsbelang in VisionWaves verwierf, zegt een goed resultaat met deze participatie te hebben geboekt. ‘We komen uit op een netto rendement van boven de 15% per jaar’, meldt Derks.

Nog in september vorig jaar hadden de twee investeringsmaatschappijen extra groeikapitaal beschikbaar gesteld voor de internationale expansie van de softwaremaker. Het ging daarbij om een achtergestelde lening, in combinatie met beperkte bankfinanciering.

VisionWaves, waar 30 mensen in dienst zijn, levert zijn software onder meer aan ING Bank, het ministerie van Defensie en Achmea. De nieuwe moedermaatschappij IFS boekte vorig jaar met 2700 medewerkers een omzet van €320 mln.

Bron: FD