Een algoritme om bestaande en oude nieuwsberichten te analyseren en op basis daarvan de toekomst te voorspellen, daar werken softwarebedrijf Microsoft en het Israëlische technologie-instituut Technion aan.

Het algoritme maakt gevolgtrekkingen op basis van bepaalde nieuwsfeiten, dankzij de analyse van eerder gebeurd nieuws. De database die wordt gebruikt is opgebouwd uit 90 verschillende bronnen, waaronder 22 jaargangen van de Amerikaanse krant New York Times en DBpedia, meldt Technology Review.

De software heeft bijvoorbeeld bij droogteperiode in Angola de melding gegeven dat er kans was op een cholera-epidemie. Dat concludeerde het algoritme op basis van droogtes uit het verleden en de daaropvolgende berichten. Met een dergelijke voorspelling zouden hulpverleners efficiënter kunnen werken.

Er zouden nog geen plannen zijn voor een commerciële toepassing. Wel wordt onderzocht wat het effect is als je nog meer bronnen toevoegt – zoals boeken en oudere archieven – en als je verder teruggaat in de tijd.

Bron: Volkskrant