microfocus_142x36SNS Bank, één van de top vier banken in Nederland, heeft met succes een core bankingsysteem gemoderniseerd, in samenwerking met Micro Focus, softwareleverancier op het gebied van modernisering, testen en management van enterprise applicaties. SNS Bank business applicaties zijn met behulp van Micro Focus Visual COBOL uit een Unisys mainframe systeem naar een gedistribueerde omgeving gebracht. Dit resulteerde in een toekomstklaar platform en een beduidend lager bedrijfsrisico.

SNS Bank rekent al meer dan 25 jaar dagelijks op deze bankingapplicaties om essentiële diensten te leveren. 2500 medewerkers gebruiken deze applicaties voor het verwerken van klanttransacties en sluit het internetbankieren aan bij de back-end systemen.

Ramakant Patki, hoofd van IT-infrastructuur en Operations bij SNS Bank licht de uitdaging toe: “Ons systeem liep op een Unisys mainframe maar sinds de komst van het internet is het online transactievolume gestaag omhoog gegaan, waardoor wij ons zorgen maakten over de draagkracht van het mainframe. De systeemperformance was eigenlijk heel goed, maar we waren ons ervan bewust dat het mainframe marktaandeel van Unisys afneemt. Daarmee neemt logischerwijs ook de kennis en ondersteuning af. Daarnaast was het duidelijk dat onze Unisys experts in de nabije toekomst met pensioen zouden gaan.”

Micro Focus juiste keuze
Om de overgang te maken naar een nieuwe IT-omgeving, ontworpen voor een moderne online wereld, en om de samenwerking tussen de bestaande ontwikkelteams te bevorderen met behoud van een high-performance core bankingsysteem, koos SNS Bank voor de bewezen oplossing van Micro Focus. IBM Global Services hield toezicht op de overgang van Unisys op een IBM AIX-omgeving en implementeerde Micro Focus Visual COBOL.

“Het project omvatte 2.8 miljoen regels code en een omvangrijke DMS II database, een enorme uitdaging voor het projectteam”, aldus Patki. “We hadden al ervaring met Micro Focus Server Express dankzij een pilot waarin we een kleine standalone applicatie naar een nieuwe omgeving hebben omgezet. Deze ervaring, gecombineerd met de Micro Focus marktleiderspositie en bewezen track record, maakte het duidelijk voor ons dat Micro Focus de juiste keuze was voor ons moderniseringsproject.”

Micro Focus Visual COBOL werd gebruikt om automatisch 95% van het bestaande COBOL-systeem om te zetten, terwijl de overgebleven code werd herschreven tot C++ en COBOL. Alle DMS II-data werd automatisch omgezet naar een Oracle relationele database en een nieuw C++ kader is ontwikkeld voor het core bankingsysteem. Meer dan 150 mensen waren betrokken bij de overgang van Unisys MCP naar IBM AIX, om procescontinuïteit en consistente integratie van core systemen te verzekeren.

Eén omgeving voor ontwikkelingsprocessen
SNS Bank gebruikt nu Micro Focus Visual COBOL voor Eclipse voor ontwikkeling. Alex Pot, hoofd van de Applicatie Ontwikkeling Core Banking bij SNS Bank: “We willen onze ontwikkelingsprocessen stroomlijnen en standaardiseren op één omgeving voor ons team van 25 COBOL-ontwikkelaars, waardoor ze effectiever samenwerken met andere teams. Visual COBOL is een natuurlijke volgende stap voor ons en we zien veel voordelen, waaronder betere debugging mogelijkheden en nieuwe tools voor applicatiemodernisering. We verwachten een efficiëntiewinst te behalen en een stijging in ontwikkeling van de productiviteit.”

“Dit is weer een voorbeeld van hoe onze klanten verandering en een nieuwe platformstrategie verwelkomen, door hergebruik van vertrouwde applicaties met behulp van Visual COBOL”, zegt Ed Airey, Product Marketing Director bij Micro Focus. “Door de maximale waarde uit hun core IT-applicaties te halen met onze technologie, kunnen onze klanten het concurrentievoordeel inherent in hun bedrijfskritische systemen verhogen.”

Overgang leidt tot vermindering bedrijfsrisico
De Visual COBOL omgeving biedt intelligente editing en debugging tools, waardoor ontwikkelaars complexe problemen makkelijker en sneller dan voorheen kunnen oplossen. Visual COBOL zal in samenwerking met Micro Focus Developer Hub gebruikt worden. Zo kunnen ontwikkelaars source code en applicatiecomponenten centraal opslaan en UNIX applicaties op afstand debuggen vanuit de Eclipse-omgeving. Dit maakt foutopsporing en correctie gemakkelijker, zodat hogere kwaliteitsnormen voor applicatieontwikkeling kunnen worden gehandhaafd.

De voordelen van het moderniseringsproject worden door Patki bevestigd: “De overgang van ons core bankingsysteem naar een moderne gedistribueerde omgeving heeft ons bedrijfsrisico drastisch verminderd en heeft ons een weg naar de toekomst gegeven. De Micro Focus Visual COBOL oplossing heeft ons moderne ontwikkeltools, een hogere ontwikkelproductiviteit en een platform voor toekomstige innovatie gegeven.”