Bron: DFTHet Veldhovense Simac voelt de crisis, maar deze speelt het technologiebedrijf tegelijkertijd in de kaart. Dat zegt Eric van Schagen, Simacs topman. „Onze concurrenten hebben het vizier momenteel te veel op de financiën gericht, bijvoorbeeld door in het personeelsbestand te snijden. Wij investeren juist en winnen marktaandeel.” Van Schagen zet in op cloud computing, en hoopt daaruit nieuwe opdrachten binnen te halen.

Cloud computing is het toegankelijk maken van data, computerkracht en online diensten via het internet, zodat deze niet aan een bepaalde pc of laptop gebonden zijn. „In 2012 zijn we bezig geweest om een aantal werknemers te specialiseren in deze clouddiensten, waar steeds vaker vraag naar is. Dat zorgde voor extra personeelskosten, maar moet zich later terugbetalen”, stelt Van Schagen. „In relatieve zin stegen de personeelskosten ook vanwege de margedruk waar we mee te kampen hebben.”

Vorig jaar waren er bij Simac gemiddeld 939 vaste medewerkers in dienst, een jaar eerder waren dat er 841. „We zien de crisis als kans om te investeren. Neem de cloud. Simac is niet het enige bedrijf dat daarop inzet, maar concurrenten zien dit vooral als een gestandaardiseerd proces. Terwijl zo’n systeem voor bijvoorbeeld een mediabedrijf heel anders ingericht zou moeten zijn dan voor uitvaartverzorger Dela.”

Groeien

De naam Dela is hier niet toevallig gekozen: het is de eerste grote klant voor de ’cloud-activiteiten’ van Simac en het contract zal volgens Van Schagen miljoenen euro’s per jaar opleveren. „We hebben ook kleinere klanten in die tak.”

Simac, actief in de Benelux, wil de komende jaren zijn activiteiten in gezondheidszorg uitbreiden, en wil ook groeien in onderwijs. Van Schagen: „Er is een groeiende behoefte technologische zaken uit te besteden, mede door het grote belang van betrouwbare technologie. Denk bijvoorbeeld aan de thuiszorg, waarbij contact wordt gehouden via een beeldscherm, en zorgverlening via internet. Maar ook aan it-systemen in ziekenhuizen.”

Kleinschalig

Het bedrijf zegt voordeel te hebben van het kleinschalige karakter, in vergelijking met concurrenten als KPN en Capgemini. In de retailsector is Simac volgens Van Schagen een top 3-speler, het verzorgt bijvoorbeeld kassasoftware. Jumbo is een belangrijke klant, met honderden winkels. In 2012 zag Simac de nettowinst afnemen naar €3,1 miljoen, bij een gestegen omzet naar €167,3 miljoen. Van Schagen is al lang het gezicht van het bedrijf.

In 1989 werd hij mededirecteur naast zijn vader Mac, die het bedrijf in 1971 oprichtte. De in 2010 overleden Mac van Schagen werkte ooit bij Philips en startte daarna vanuit zijn slaapkamer als vertegenwoordiger van het Amerikaanse Singer Instrumentation. In combinatie met zijn voornaam kwam hij tot de naam Simac.