Bron: Automatiseringgids (http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2013/02/sap-zet-zijn-bedrijfsapplicaties-geheel-in-het-computergeheugen)

 SAP gaat rond de zomer zijn klanten de mogelijkheid bieden de Business Suite-applicaties te draaien op HANA – SAP’s ‘in-memory’-technologie. Een nieuw licentiemodel maakt het gebruik van deze methode om de applicaties te versnellen bovendien aantrekkelijker.

De eerste toepassing van SAP’s HANA-technologie lag op het terrein van business intelligence. Maar na praktijkproeven bij klanten is SAP nu zo ver dat het ook zijn transactiesystemen klaar heeft voor gebruik op systemen die hun data niet meer opslaan op schijfsystemen, maar volledig in computergeheugen.

Veel sneller werken en beslissingen nemen

Het voordeel van deze aanpak is de enorme versnelling in verwerking van gegevens. Dat helpt niet alleen om bestaande taken binnen de bedrijfsapplicaties – zoals het maken van planningen – te versnellen, het zorgt er ook voor dat transactionele systemen onmiddellijk beschikbaar zijn voor verslaglegging en analyse. De vertragingen en inefficiënties die optreden als organisaties hun operationele toepassingen en business intelligence-systemen parallel aan elkaar draaien, kunnen daarmee geëlimineerd worden. Dat maakt het voor het management mogelijk veel sneller te reageren op veranderingen in de marktomstandigheden, aldus SAP.

Om geïnteresseerde klanten te helpen de overstap te maken, ontwikkelt SAP een ‘rapid deployment solution for Business Suite on HANA’. Die komt nog dit kwartaal beschikbaar en zal tegen een vaste – nog niet bekend gemaakte – prijs verkocht worden. Met dit tool kunnen bedrijven hun SAP Business Suite binnen een half jaar overzetten op HANA.

Inzichtelijker afrekenmethodiek

De afrekenmethodiek is in overleg met de Duitse SAP-gebruikersgroep aangepast. Tot nog toe werd HANA afgerekend op de hoeveelheid geheugen die wordt gebruikt. Deze voor klanten weinig inzichtelijke en moeilijk voorspelbare grootheid is bij het afrekenen van het gebruik van Business Suite on HANA vervangen door een percentage van de onderhoudsvergoeding op de SAP-applicaties die op HANA gaan draaien.Volgens de Duitse SAP-gebruikersgroep DSAG is met SAP afgesproken dat de kosten van HANA op vergelijkbaar niveau zullen liggen als die van traditionele databases die voor Business Suite worden gebruikt.

Naast de extra licenties op HANA zullen bedrijven ook moeten investeren in apparatuur waarop HANA kan draaien. Daar staat tegenover dat ze kunnen besparen op de kosten van de databases van bijvoorbeeld Oracle of IBM waarop de Business Suite nu draait.

Op zijn website geeft SAP meer informatie over de migratie naar HANA.