Maatwerkapplicaties en een vernieuwde focus op de social enterprise bepalen dit jaar de behoeften van IT-organisaties 

Rotterdam, 17 januari 2013 – John Goodson, Senior Vice President van de product development group bij Progress Software Corporation (NASDAQ:PRGS) voorspelt dat eenvoudige en intuïtieve personal cloud services het in 2013 zullen winnen van uitgebreide en complexe applicaties. Ook voorziet hij voor dit jaar dat er meer gepersonaliseerde diensten worden ontwikkeld en ondernemingen die zich bezighouden met grootschalige integratie voor uitdagingen komen te staan.

Goodson’s voorspellingen op het gebied van applicatieontwikkeling in 2013:

1. Houd het eenvoudig: wanneer een applicatie zeer uitgebreid en complex is, zal de adoptie laag zijn. Het is niet voor niets dat cloud-diensten voor consumenten zo populair zijn; ze zijn specifiek en eenvoudig te gebruiken. Ondernemingen haken dit jaar aan bij deze trends. Veel ondernemingen staan op het punt om hun traditionele mid- en back-office applicaties te ‘vernieuwen’ en kijken hierbij naar de mogelijkheden van de cloud. Ondernemingen gaan op zoek naar nieuwe applicaties die specifiek ontwikkeld worden voor een bepaald doel in plaats van de complexere applicaties en het beperkte aanbod dat de afgelopen jaren beschikbaar was.

2. De cloud wordt persoonlijk: in aanvulling op de applicaties die ontwikkeld zijn voor specifieke doeleinden maken ondernemingen een start met het afstemmen van applicaties op de specifieke wensen van de individuele eindgebruiker om hiermee de productiviteit te vergroten. 2013 is het jaar dat gepersonaliseerde diensten gericht op de enterprise gebruikers de standaard worden in plaats van de uitzondering.

3. Grootschalige integratie wordt een uitdaging: onverwachte slachtoffers van de toegenomen adoptie van cloud services zijn de ondernemingen die grootschalige integratie mogelijk maken. Zij zullen niet langer in staat zijn om bij te blijven bij de groeiende behoefte aan informatie die IT-afdelingen. Er ontstaat meer vraag naar integratiediensten die gericht ontwikkeld worden voor een bepaald doel.

4. Nieuwe apps en een nieuwe manier van denken: We gaan naar een ‘app economie’ en applicaties in 2013 vereisen een andere manier van denken. Er wordt afscheid genomen van lange ontwikkel cycli uit het verleden en dit maakt plaats voor benaderingen waarbij voortdurend nieuwe apps ontwikkeld, getest, geïntegreerd en geïmplementeerd worden. In de cloud verandert applicatieontwikkeling aanzienlijk, omdat implementatie cruciaal wordt. Ontwikkelaars moeten hierbij voor iedere requirement in staat zijn om binnen de kortste keren eenvoudige en intuïtieve API’s te leveren.

5. Een veilige basis:
 Goodson verwacht dat een nieuwe generatie applicatieontwikkeling zich zal richten op het verbeteren van de beveiliging en de betrouwbaarheid. Het is niet langer aanvaardbaar om security te zien als bijzaak. Ontwikkelaars moeten beveiligingsopties vanaf de start toevoegen aan applicaties. Gebruikers bewegen zich geleidelijk aan richting het concept van ‘mijn cloud’, waarbij een veilige en betrouwbare omgeving voorziet in de specifieke eisen die er vanuit de industrie gesteld worden aan cloud-diensten.

“In 2012 zagen we de interesse voor mobiele applicatieontwikkeling en cloud-diensten toenemen, waarbij ondernemingen zich afvroegen hoeveel, wanneer en hoe zij moesten investeren in deze technologieën”, stelt John Goodson. “Ondernemingen weten inmiddels wat ze nodig hebben en verwachten van IT-organisaties dat zij deze applicaties implementeren. IT zal tot het uiterste worden gedreven om applicaties te ontwikkelen die geschikt zijn voor verschillende devices, eenvoudig te gebruiken zijn door een internationale zakelijke doelgroep, vooral snel te implementeren zijn en de gewenste ROI bieden.”