IT Suits ITKledinggigant Petrol Industries greep de verhuizing naar haar nieuwe hoofdkantoor en 8.000 m2 tellend Europees distributiecentrum in Tilburg aan om tegelijkertijd de logistiek in een nieuw jasje te steken. De papieren picklijsten zijn vervangen door mobiele computers. En dat biedt de retailer volop voordeel.

Overzicht ontbrak
Sinds de van oorsprong riemenfabrikant tien jaar geleden besloot het assortiment uit te breiden met stoere, betaalbare heren- en kinderkleding voor het middensegment, groeide het bedrijf fors. Deze groei had uiteraard ook invloed op de logistiek van Petrol Industries. Het oude magazijn werd te krap, waardoor extra opslagruimte moest worden gehuurd. “Mede daardoor waren de processen vaak ongeorganiseerd en chaotisch. Er was veel onnodige handling en administratieve rompslomp. Bovendien ontbrak het overzicht”, aldus Managing Director Elwin Flint. “Hoog tijd dus om ook de logistiek op de schop te nemen.” De wensen waren helder: de leverbetrouwbaarheid verbeteren en het orderverzamelproces efficiënter laten verlopen.

Bewezen koppeling
Voor de moderniseringsslag schakelde Petrol Industries de hulp in van it suits IT (per 1 oktober 2014 onderdeel van Total Concept Group), leverancier van voor de fashionbranche gespecialiseerde softwareoplossingen. Via it suits IT kwam Petrol Industries terecht bij ICS Vertex, dat naast 15 mobiele computers, de ICS Warehouse ScanSuite software leverde. Deze middleware is gekoppeld aan het ERP-systeem van it suits IT, dat Petrol Industries gebruikt. De mobiele computers, die worden ingezet voor het picken van de kleding, communiceren voortdurend met de middleware van ICS. Zodra een order gereed is, wordt dit vanuit ICS Warehouse ScanSuite doorgegeven aan het ERP-systeem.

Handzaam en intuïtief
Hoewel de mobiele computers (model Skorpio X3) pas een paar weken worden ingezet, kijkt Petrol Industries nu al tevreden terug op de keuze. De handzame computers blijken bijzonder eenvoudig en intuïtief in de omgang en dat biedt voordelen voor Petrol Industries, weet Sander Bruring, Product Manager bij Petrol Industries: “We werken vrij veel met flexwerkers. In piekperioden neemt het aantal flexwerkers met ongeveer 50 procent toe. Dan is het essentieel dat de Skorpio X3 nauwelijks uitleg vraagt. Nieuwe mensen kunnen er zó mee aan de slag. Het grote display, waarop ook de ideale looproute voor onze orderpickers wordt getoond, en de ‘Green Spot’, die visueel duidelijk maakt dat de scan is geslaagd en daarmee een optimale feedback garandeert, zijn slechts enkele voordelen.”

Minder tijd, meer inzicht
De totaaloplossing, geleverd door it suits IT en ICS Vertex, biedt Petrol Industries nog veel meer voordelen. De pickprestaties zijn in de eerste twee maanden met ongeveer 20 procent gestegen. “We verwachten dat daar nog meer winst wordt geboekt”, voegt Flint toe. Daarnaast is de administratieve belasting minimaal. Facturen en pakbonnen worden nu automatisch gegenereerd. Mede daardoor is het foutpercentage nihil.

Bron: Total Concept Group