Persbericht

Investeringen in Ecommerce zorgen voor selectieve krapte op de arbeidsmarkt!

75% van de Nederlandse organisaties investeert in ecommerce! Dit blijkt uit onderzoek dat RAVE-cruitment heeft verricht onder 175 IT managers. “Dit betreft een dwarsdoorsnede van het Nederlandse bedrijfsleven”, zegt Gijs Notté, CEO van RAVE-cruitment.

Groeimarkt
De totale online omzet zal de komende jaren gemiddeld met 12% groeien (Bron Forrrester). Maar liefst 75% van alle organisaties investeert daarom in nieuwe ecommerce-technologie. Het onderzoek geeft verder aan dat meer dan de helft van de organisaties meer geld uitgeeft aan ecommerce dan vorig jaar. “In een recessive is dit dus een markt die wel flink groeit”, aldus Notté.

Webapplicaties
Het onderzoek geeft aan dat in 80% van de investeringen gewerkt wordt aan het verbeteren en vernieuwen van de webapplicaties. Meer dan helft van de IT managers kiest hierbij voor Cloud oplossingen. Ruim 70% van de ondervraagde IT managers geeft ook aan gebruik te maken van PHP als scripttaal ten behoeve van de ontwikkeling van deze webapplicaties. Meer dan de helft van de managers verwacht hierbij moeilijkheden te krijgen met het aantrekken van de juiste IT-ers.

Gijs Notté: “er zit een duidelijk verband tussen de investeringen in ecommerce en de vraag naar PHP developers. Het was al lastig om deze specialisten op de Nederlandse arbeidsmarkt te vinden en dat tekort zal in de toekomst alleen maar toenemen”. Een snelle inventarisatie leert dat het aantal initiatieven, gericht op de werving van deze doelgroep, de laatste jaren explosief is gestegen. Denk hierbij aan online communities, gespecialiseerde vacaturesites, Werving & Selectie bureau’s en zelfs omscholingscursussen met baangarantie.

Buitenland
Ook de vraag naar buitenlandse PHP developers ziet Notté toenemen. “De meeste initiatieven zijn toch veelal gericht op de bestaande populatie en die is niet toereikend. Vandaar dat deze oplossing in toenemende mate wordt gezocht.

Structureel probleem
Het zijn tijden waarin bedrijven als CapGemini en Atos Origin moeten reorganiseren en om loonoffers vragen. Het aantal werkeloze IT professionals is in 2012 met 20% gestegen. Dan is het pijnlijk om te constateren dat wij in Nederland een tekort aan expertise hebben, juist daar waar de groei zit. “Mismatch, tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt , is echter een structureel probleem binnen ICT”, besluit Notté.