Veel grote bedrijven zijn weer afgestapt van het in de cloud zetten van hun eigen gegevens. Werd daar een jaar geleden nog volop mee geëxperimenteerd, nu wordt de data zo snel mogelijk weer ondergebracht in eigen datacentra. Dat is de opvallende conclusie uit het onderzoek Next Generation Data Centre Index van Oracle.

Dit jaar is de Data Centre Index voor de derde achtereenvolgende keer gemaakt. Oracle ondervroeg zo’n 950 managers van zeer grote bedrijven (met een jaaromzet tussen de 100 miljoen en 1 miljard dollar). Zij kregen vragen over databeheer, duurzaam ondernemen en de relatie tussen IT en zakendoen. In de Benelux werden 50 Nederlandse en 50 Belgische en Luxemburgse bedrijven aan de tand gevoeld.

Externe factoren

Oracle heeft het onderzoek nu voor de derde keer laten doen door bureau Quocirca onder vrijwel vergelijkbare groepen respondenten. “Daarmee hebben we mooi vergelijkingsmateriaal over 2011, 2012 en dit jaar”, stelt Martien Ouwens, Principal Solution Architect bij Oracle in Utrecht. De groei van het gebruik van extrene datacentra, gemeten tussen 2011 en 2012, werd toen toegeschreven aan de opkomst van het fenomeen Big Data. Het percentage organisaties dat aangeeft de komende 12 maanden op zoek te gaan naar een nieuw datacenter, is gestegen van 22 procent naar 26 procent, terwijl dat in de Benelux juist is gedaald van 24 naar 20 procent.

“Nu zien we weer een daling van de extern opgeborgen data en we nemen aan dat dat komt door de recessie waar we nog steeds mee te kampen hebben. Bedrijven concentreren zich op wat dicht bij huis is en laten de cloud even voor wat hij is”, aldus Ouwens.

Benelux presteert in mineur

Uit het onderzoek blijkt, dat de Benelux nu één van de minst presterende regio’s is. Ouwens: “Op alle drie de onderzochte fronten (duurzaamheid, support en flexibiliteit) is de score van de Benelux gedaald, waarmee de regio dit jaar zelfs onder het niveau van 2011 uitkomt.”

Ierland doet het juist erg goed

Een uitschieter naar boven is Ierland, een regio die erg aantrekkelijk is voor grote tot zeer grote bedrijven die er hun cloudrekencentra bouwen. De algehele score van Ierland is met een groei van 16,7 procent ten opzichte van het vorige onderzoek het hoogst.

 

Bron: Automatiseringsgids