Wincare ECD

Bron: Winvision

Kenter Jeugdhulp, organisatie voor opvoedhulp en jeugd-ggz in Noord-Holland, tekende onlangs met ICT-dienstverlener Winvision de overeenkomst voor ingebruikname van het Elektronisch Cliënten Dossier WinCare. Vanaf medio 2016 vervangt WinCare het huidige ECD van de Jeugdriagg en het registratiesysteem van OCK het Spalier – de twee organisaties die per 1 juli 2015 zijn gefuseerd tot Kenter Jeugdhulp. Volgens de bestuurders Hendrik Beelen en Kees Bastiaanse helpt WinCare Kenter Jeugdhulp de hulp effectiever, transparanter en dichter bij de cliënten te organiseren.

Kenter Jeugdhulp wil landelijk voorop lopen bij de ontwikkeling van zorginhoudelijke vernieuwing in de specialistische jeugdhulp. Digitalisering en informatisering zijn daarbij belangrijke instrumenten. Gert-Jan van der Wal, projectmanager ECD bij Kenter Jeugdhulp:

“Wij willen flexibel, digitaal, locatieonafhankelijk en dichtbij de cliënt kunnen werken. Bij de selectie van een nieuw integraal Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) voor de fusieorganisatie hebben we gezocht naar een systeem dat de hulpverleners daarbij goed ondersteunt. Een integraal platform dat papier overbodig maakt, cliënten centraal stelt, en de hulp effectiever, efficiënter en transparanter maakt. Na een uitgebreide selectie, waarin ook de medewerkers een belangrijke stem hadden, hebben wij voor WinCare van Winvision gekozen.”

Ruimte voor verdere verbetering
Voor Winvision is Kenter Jeugdhulp de derde grote jeugdhulporganisatie die na launching partner Parlan en Stichting De Praktijk kiest voor WinCare. Ronald Eleveld, algemeen directeur van Winvision:

“Er is samen met Parlan en andere jeugdhulporganisaties ruim twee jaar gewerkt aan WinCare. Nu is WinCare als centraal platform voor de jeugdhulp ‘code complete’: het systeem is volledig klaar voor gebruik. In samenwerking met Kenter Jeugdhulp wordt de komende maanden een additionele module voor de jeugd-ggz toegevoegd.”

“Dit jaar en de aanloop er naar toe waren voor veel jeugdhulporganisaties hectisch. Er is nu meer ruimte om de zorgverlening verder te verbeteren. Vooral op het gebied van digitalisering, online samenwerking en mobiel werken valt veel winst te boeken. WinCare helpt jeugdzorginstellingen om die stappen te zetten. We verwachten dan ook dat dit jaar en volgend jaar meer zorginstellingen voor WinCare kiezen.”

Privacy en gegevensveiligheid
Bij de keuze voor het nieuwe ECD wogen voor Kenter Jeugdhulp de privacy van cliënten en gegevensveiligheid zwaar. Gert-Jan van der Wal:

“Gegevensveiligheid is in de zorg altijd belangrijk en voor jeugdhulp en jeugd-ggz helemaal. Wij wilden niet alleen zeker weten dat de data goed beveiligd was, maar ook dat heel duidelijk is wie wel en wie niet bij de gegevens kan. Winvision en Microsoft hebben ons in dat opzicht alle zekerheid kunnen geven.”

De verwachting is dat WinCare medio 2016 volledig operationeel is bij Kenter Jeugdhulp. De medewerkers worden in de aanloop daar naartoe uitgebreid getraind om goed om te kunnen gaan met het nieuwe systeem, de mobiele toepassingen en de nieuwe samenwerking met cliënten en hun omgeving. Van der Wal:

“We zien er echt naar uit om WinCare te gaan gebruiken. Ik hoor van medewerkers dat ze haast niet kunnen wachten om de hulpverlening met WinCare effectiever, inzichtelijker en cliëntvriendelijker te maken.”

WinCare en Microsoft
WinCare is het nieuwe registratiesysteem specifiek ontwikkeld voor de jeugdhulp dat mensen, organisaties en gegevens samenbrengt. WinCare is volledig gebaseerd op het Microsoft-platform. Ronald Eleveld: “Het systeem brengt vrijwel alle Microsoft-troeven bij elkaar. We hebben bewust voor de integratie van cloud toepassingen als Office 365 en CRM Online gekozen. Niet alleen omdat Microsoft daar op inzet, maar vooral omdat wij zien dat die toepassingen een oplossing bieden om flexibel, mobiel, transparant, dichtbij de cliënt en veilig vanuit de cloud te werken, op een manier die aansluit bij de doelstellingen en strategie van organisaties. Zorginstellingen die kiezen voor WinCare hebben dan ook direct alle voordelen van het complete Microsoft-pakket.”

Bron: Winvision