ERP pakket

Het postmoderne ERP pakket

“Op maat gemaakte ERP-systemen hebben hun beste tijd achter zich liggen”, stelt onderzoeksbureau Gartner in een rapport over ERP-software dat onlangs verscheen. De behoefte aan flexibiliteit en responsiviteit heeft ertoe geleid dat de ontwikkeling van op maat gemaakte systemen in een impasse is geraakt. “Bedrijven die nu op zoek zijn naar verbetering van de administratie kunnen profiteren van lagere kosten, betere functionaliteit en flexibiliteit door het samenvoegen van cloud-toepassingen met in-huis applicaties, wat we nu postmoderne ERP noemen”, aldus het rapport.

Postmoderne ERP is volgens Gartner een pakket dat bestaat uit samengevoegde functionaliteiten vanuit de cloud of via uitbestede bedrijfsprocessen. Met een dergelijk ERP-pakket is het eenvoudiger om flexibel in te spelen op veranderingen in de markt, zonder dat het nodig is om het hele systeem aan te passen. “Het concept van een ERP-pakket dat voldoet aan alle bedrijfsbehoeften is dood en is vervangen door een hybride ERP-aanpak met diverse oplossingen vanuit de cloud, met een smallere kern van taken die in-huis worden uitgevoerd.”

Wensen vanuit de markt

Het onderzoeksbureau voorspelt zelfs dat een hybride ERP-omgeving over vijf jaar de norm is en dat tenminste dertig procent van de dienstverlenende bedrijven de meerderheid van hun ERP-applicaties uit de cloud laten werken. Voor ontwikkelaars van ERP-software is het daarom belangrijk om goed te kijken naar de wensen vanuit de markt. De focus moet gericht zijn op SMAC (social, mobile, analytics en cloud), omdat dit de vier technologiegolven zijn die momenteel voor een revolutie zorgen in de bedrijfssoftwarewereld. Deze ontwikkelingen zorgen voor een transitie van ‘system of records’ naar een ‘system of experience’, waarbij het gebruiksgemak voorop wordt gesteld.

De vier eerder genoemde SMAC-trends gaan er voor zorgen dat ERP-software menselijker wordt. Gebruiksvriendelijkheid implementeren vraagt echter om een andere benadering van het ontwerpen van de software.

Think mobile first

Gebruikers op de werkvloer zijn gewend om hun eigen apparaten te gebruiken. Zij verwachten het ERP-pakket te kunnen benaderen met dezelfde eenvoud als de andere applicaties op hun mobiele apparaat. Het uitgangspunt bij het ontwikkelen is daarom ‘think mobile first’. In andere woorden: hoe zouden we dit scherm ontwerpen als het op een tablet of smartphone draait? Diezelfde theorie werkt ook verhelderend voor applicaties die op een groot beeldscherm draaien. Het is de kunst van het simpel houden, ook al heb je meer mogelijkheden (ruimte) tot je beschikking. Die eenvoud wordt dan vertaald naar de desktop.

Mobility is verweven met een cloud benadering. Het moet mogelijk zijn om altijd overal te werken met (grote hoeveelheden) relevante informatie. Daar komt de A van analytics om de hoek kijken. Door de combinatie van locatie, context en content vanuit social media te integreren met ERP informatie ontstaan nieuwe en innovatieve manieren van (samen)werken

Gebruiksgemak, het resultaat van deze manier van werken, is de drijvende kracht achter vernieuwingen binnen het ERP-pakket. Zo groeit ERP toe naar een ‘system of experience’, waarin de gebruiker en zijn manier van werken centraal staan. Dit system of experience garandeert eenvoud, flexibiliteit en responsiviteit van het gebruik zonder de paradox dat het pakket constant moet worden aangepast om het werk eenvoudiger te maken. Het concept van één ERP-pakket voor alle bedrijfsbehoeften is daarmee achterhaald.

Auteur: Jeroen Philippi (Unit4)