Groupon, het internationale bedrijf dat potentiële klanten en lokale bedrijven bij elkaar brengt door het aanbieden van dagelijkse deals, besloot  met Cloud VPS in zee te gaan voor de migratie van haar diensten naar een flexibel cloud platform. Tot grote tevredenheid van alle betrokken partijen*.

Wat doet Groupon?

Vanaf november 2008 biedt Groupon dagelijkse deals op de beste dingen die te doen, te eten of te kopen zijn. Dit kan nu in 48 landen en dat worden er snel meer. Groupon heeft ongeveer 10.000 werknemers, die werken in het hoofdkantoor in Chicago, een groeiend kantoor in Palo Alto (California), en in lokale markten in Noord Amerika en de rest van de wereld. De filosofie van het bedrijf is simpel: behandel de klanten op de manier waarop je zelf behandeld zou willen worden. Hier hoort natuurlijk een snelle dienstverlening en responstijd bij, want vele miljoenen mensen kijken dagelijks naar de aanbiedingen.

Uitdaging: Een flexibele cloud met meer capaciteit

Partners en klanten managen hun aangeboden deals en aangeschafte Groupon deals via een CRM systeem, dat voor de Benelux door neacon is ontwikkeld en werd geoptimaliseerd door SupportDesk. Dit is een belangrijk systeem waar inmiddels meer dan vijf miljoen orders van meer dan één miljoen klanten in zijn verwerkt. Eén van de verbeteringen die Groupon nog door moest voeren, was een migratie naar een snel en flexibel cloud platform. Het platform wat tot dan toe werd gebruikt, bood te weinig flexibiliteit en capaciteit. Groupon was bovendien van mening dat de geboden service en support van de toenmalige partner voor significante verbetering vatbaar was.

“Omdat de performance en de support van CloudVPS goed uit verschillende tests naar voren was gekomen, zijn wij gekozen als cloud provider voor dit project. Groupon heeft hierbij eerst anoniem producten bij verschillende providers besteld, om een eerlijke indruk van de performance en support te kunnen krijgen. Bij het opzetten van de vereiste infrastructuur stonden we voor een flinke uitdaging, want door externe omstandigheden moest de migratie van het systeem al binnen enkele dagen plaatsvinden. Wij kunnen met trots melden dat we binnen één dag de complexe omgeving hebben opgezet, waarna de migratie snel en met minimale downtime kon worden uitgevoerd,” aldus Lennard Zwart, Algemeen Directeur CloudVPS.

Samenwerking met SupportDesk en Neacon

De configuratie werd in samenwerking met SupportDesk verzorgd. SupportDesk is een partner van CloudVPS waarmee wij vaak samenwerken om belangrijke sites en applicaties te optimaliseren. Hierbij werden al veel van de verbeteringen geïmplementeerd die SupportDesk had voorgesteld. Op de webserver is nginx (een open source, high performance HTTP server) ingezet, ter vervanging van Apache. Verder zijn de webserverprocessen (door middel van PHP-FPM) gescheiden van de applicatiegerelateerde processen wat de performance nog verder heeft verhoogd. De MySQL configuratie op de database servers is ook meteen geoptimaliseerd.

De migratie zelf is vervolgens binnen drie dagen door Neacon uitgevoerd. De maatwerkengineers van CloudVPS waren hierbij continu beschikbaar om eventuele problemen te ondervangen. Uiteindelijk bleef de totale downtime beperkt tot één enkel uur op Paaszondag.

Supersnel en flexibel

De migratie is soepel verlopen en alle betrokken partijen zijn tevreden met de snelle en professionele uitvoering van dit complexe traject. Sinds het Groupon CRM cluster naar CloudVPS is verhuisd, is de laadsnelheid van de pagina’s met 3 tot 4 keer toegenomen. De dagelijkse onbereikbaarheid tijdens piekmomenten is ook geheel verdwenen.

Joris Vanderlinden, Projectmanager bij Groupon Benelux over het traject: “Sinds het Groupon CRM cluster naar CloudVPS is verhuisd, is het systeem beduidend sneller en flexibeler geworden, wat direct heeft geresulteerd in een verbeterde service voor onze klanten. Bovendien denkt CloudVPS erg goed mee met onze engineers en de betrokken externe partijen.”

De toekomst

Het nieuwe cluster is significant sneller en stabieler dan de oude oplossing gebleken. Maar daar stoppen de ontwikkelingen niet. Vanaf deze stabiele basis kan aan verdere verbeteringen gebouwd worden. Zo zal er extra redundantie in het systeem worden ingebouwd en zal er message queuing in het cluster worden opgenomen, waarschijnlijk met behulp van Redis. Message queuing zorgt ervoor dat activiteiten afgehandeld kunnen worden wanneer een bepaalde server of dienst hier tijd voor heeft. Dit zorgt ervoor dat deze servers of diensten moeilijker overbelast kunnen worden en daardoor stabieler zijn. Redis is een zogenaamde key-value store waar data gemakkelijk kan worden opgeslagen totdat het gebruikt wordt.

== Betrokken partijen ==

Groupon

Vanaf november 2008 biedt Groupon dagelijkse deals op de beste dingen die te doen, te eten of te kopen zijn. Dit kan nu in 48 landen en dat worden er snel meer. Groupon heeft ongeveer 10.000 werknemers, die werken in het hoofdkantoor in Chicago, een groeiend kantoor in Palo Alto (California), in lokale markten in Noord Amerika en in  regionale kantoren in Europa, Latijns Amerika en rond de wereld. De filosofie van het bedrijf is simpel: behandel de klanten op de manier waarop je zelf behandeld zou willen worden. http://www.groupon.nl

Over CloudVPS

CloudVPS loopt op cloud gebied in Nederland voorop. Het bedrijf werd in 2006 opgericht door een groepje avonturiers dat software wilde maken om clusters van servers gemakkelijk aan te kunnen sturen. De zelfontwikkelde programmatuur bleek uitermate geschikt voor het aanbieden van cloud diensten en inmiddels bedient CloudVPS een imposante lijst bedrijven vanuit een netwerk dat over drie A-klasse datacentra is verspreid. CloudVPS heeft een grote public cloud waar flexibel capaciteit kan worden afgenomen. Daarnaast heeft het bedrijf een groot aantal private clouds en maatwerk clusters geïmplementeerd. CloudVPS loopt voorop met betrekking tot cloud gerelateerde certificering en open source cloud technieken zoals OpenStack.

Ondanks het behaalde succes rusten de pioniers van CloudVPS niet op hun lauweren. Lennard Zwart, CEO van CloudVPS, heeft zichzelf tot missie gesteld de publieke cloud de basis van elke IT infrastructuur te maken. Cloud computing kan volgens hem net zo veilig zijn als de server in je eigen kelder en omdat CloudVPS zich strikt aan de Europese privacywetgeving houdt, zal data nooit zomaar met derden worden gedeeld.” http://www.cloudvps.nl

Bron: CloudVPS