Finext, een financieel specialist uit Voorburg, heeft recentelijk zijn volledige kantoorautomatisering overgebracht naar de public cloud van Microsoft.

“We kiezen bewust voor een IT-omgeving die ons helpt om de zaken wendbaar, eenvoudig en overzichtelijk te houden,”

vertelt Alwin Dooijeweerd van Finext.

De afgelopen jaren heeft de ‘cloud’ zich binnen de dienstenmarkt ontwikkeld tot een van de belangrijkste IT trends. Veel organisaties stappen massaal over op de nieuwe technologie, waarbij gegevens, software of bestanden van een organisatie online (in de ‘cloud’) kunnen worden opgeslagen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een eigen interne serveromgeving. Voor veel organisaties is het al dan niet overstappen op de cloud een kwestie van het maken van de juiste kosten-batenanalyse, maar tegenstanders van de cloud zijn veelal sceptisch over met name de (cyber)veiligheid van de nieuwe technologie.

Ook in de adviesbranche is cloud volop in opkomst. Met de steeds hogere druk op de marges binnen de sector is een efficiënte bedrijfsvoering vandaag de dag essentieel. De toepassing van op cloud-gebaseerde oplossingen kan een rol spelen in onder meer het verbeteren van de bedrijfsvoering, accountmanagement, en projectmanagement. Bijkomend voordeel van cloudoplossingen is dat adviesbedrijven in de regel alleen betalen voor wat ze gebruiken. Licenties, hardware en beheer zijn op abonnementsbasis en per maand aan te passen. Als gevolg hiervan omarmen steeds meer adviesbureaus de cloud – een recent onderzoek van Deltek laat zien dat bijna driekwart van de grote wereldwijde consultancykantoren van plan is om het komende jaar hun IT grotendeels naar de cloud te verhuizen.

Finext over op cloud
Een van de consultancybureaus die recentelijk de overstap naar de cloud heeft gemaakt is Finext. De financieel specialist was tot 2011 in handen van ICT-dienstverlener Ordina, maar na een professional buyout in 2011 kwam het bedrijf in handen van zo’n 70 eigen medewerkers. Sindsdien groeide het kantoor uit naar zo’n 150 professionals en opereert het op het gebied van onder meer performance management, project management, finance & control, business intelligence en ICT advies.

Finext

De consultancyorganisatie is als één van de eerste organisaties in Nederland volledig overgestapt naar cloud, waarbij gebruik wordt gemaakt van de combinatie van Office 365, Azure Active Directory, Intune en CRM Online.

“Deze combinatie maakt een volledige overstap naar de cloud mogelijk”,

vertelt Frans Koster van Referit, het bureau dat de implementatie begeleidt, alsmede het beheer en de hosting in de cloud.

Kennis delen
Door de overstap naar de cloud is de kantoorautomatisering van het bureau niet alleen beschikbaar via laptops, maar ook via tablets en smartphones. Voor de adviseurs van Finext levert dit veel voordelen op, stelt Alwin Dooijeweerd, adviseur bij het bureau.

“De vrijheid om te kiezen waar en op welk apparaat we willen werken past bij onze manier van werken. Bovendien maakt het feit dat alle informatie in de cloud staat het delen van kennis nog makkelijker.”

Ook het gebruiksgemak ten aanzien van het managen en beheren van gegevens via de cloud wordt groter, wat ook ten goede komt aan de IT-doelstellingen van Finext. Zo kan Referit door het gebruik van Intune “op afstand alle apparaten beheren en updaten,” vertelt Koster, waardoor werknemers niet langer de welbekende rit naar de IT-afdeling moeten maken en vervolgens (urenlang) moeten wachten voordat ze weer verder kunnen werken aan hun PowerPoint presentatie.

Microsoft Azure

Veiligheid voorop
Ook met het oog op veiligheid – voor zakelijke dienstverleners als Finext een essentiële factor –  betekent de cloud een extra slot op de deur. “Azure Active Directory geeft extra mogelijkheden om de beveiliging per applicatie in te regelen en gebruik te maken van bijvoorbeeld ‘2 factor authentication’. Hierbij is zowel een wachtwoord als een inlogcode via sms of e-mail nodig,” vertelt Koster. “Daarnaast worden via Intune alle laptops automatisch voorzien van software-updates en antivirus en anti-malware definities.” Bovendien worden in een centraal dashboard eventuele bijzonderheden, zoals een virus dat op een laptop wordt gevonden, aangemeld. “Onze data- en klantinformatie zijn binnen de cloudoplossingen nog veiliger,” sluit Dooijeweerd af.

Bron: Finext/ Consultancy.nl