Smart Factories met Cloud Technologie

Elopak HAI*QPM Smart Factory softwareElopak, de Noorse fabrikant van dranken kartons, is gestart met de voorbereidingen om de HAI*QPM software uit te rollen in haar productielocaties in Rusland en Canada. Deze uitrol volgt op succesvolle implementaties van HAI*QPM bij Elopak en Elocoat in Nederland, Duitsland, Oekraine en Denemarken.

HAI*QPM Smart Factory

Met HAI*QPM realiseert Elopak Smart Factories, gebruik makend van Cloud Technologie om productie- en kwaliteitsinformatie vanuit verschillende bronnen samen te brengen en real-time te volgen.

In de fabrieken van Elopak worden tijdens de productie van de dranken kartons kwaliteitscontroles gedaan, die worden vastgelegd in HAI*QPM. Ook worden meetinstrumenten automatisch door HAI*QPM uitgelezen. Door een koppeling met de besturing van de productielijnen kunnen ordernummers, tellerstanden, snelheid van de lijn, camerametingen, etc. automatisch worden doorgesluisd naar HAI*QPM. Zo verzamelt HAI*QPM kwalitatieve en kwantitatieve informatie tijdens elke stap in het productieproces. Operators en medewerkers van de kwaliteitsdienst kunnen in HAI*QPM real-time volgen of de kwaliteitsmetingen en procesomstandigheden binnen de gestelde normen blijven. Kwaliteits- of procesafwijkingen worden direct zichtbaar, zodat mensen tijdig correctieve actie kunnen nemen en afkeur wordt voorkomen.

Continu Verbeteren

Met het HAI*QPM informatiesysteem kan Elopak hun processen beter en sneller analyseren. Hans-Peter Willems, Manager Quality Development voor alle productielocaties van Elopak, zegt hierover:

“Met de informatie uit HAI*QPM kunnen we veel beter problemen begrijpen en oplossen, onze kwaliteit verhogen en procesvariantie verminderen. Hierdoor is er minder kans op afwijkingen in ons productieproces, en profiteren onze klanten automatisch van deze verbeteringen in hun verpakkingsprocessen.”

En enthousiast voegt hij hieraan toe:

“Uiteindelijk kunnen we door een optimale beheersing van ons productieproces weer nieuwe uitdagingen aangaan met de productie van steeds complexere producten.”

Software as a Service (SaaS)
Voor de uitrol van HAI*QPM naar de diverse fabrieken in Europa en Canada zijn geen installaties van de software nodig. Vanuit het HAI*QPM datacentrum wordt de software centraal beheerd, en hebben de fabrieken eenvoudig toegang via internet. Hiermee wordt praktisch vorm gegeven aan het Software as a Service (SaaS) concept, waarbij de software centraal is ge-installeerd en via internet toegankelijk is voor de gebruikers. Op deze manier kunnen bedrijven eenvoudig software in gebruik nemen: als een dienst.

Bron: HAI