Cloud booming binnen Nederlandse software sector

Nationaal SaaS Survey: 52% Nederlandse ISV’s levert producten via SaaS

Nederlandse Independent Software Vendors (ISV’s) zetten vol in op cloud-oplossingen. De ISV’s zijn in 2014 in overgrote meerderheid actief met of in transitie naar een SaaS model1: maar liefst 52% levert inmiddels producten via dit model. 

Dit is de belangrijkste uitkomst van het Nationaal SaaS Survey; een onderzoek onder 200 ISV’s dat is uitgevoerd door Keala Consultancy, in opdracht van datacenter- en cloudspecialist Previder. De uitkomsten zijn gepresenteerd tijdens het event ‘SaaS: the next step’, dat bezocht werd door de ISV’s, softwarehuizen en SaaS-leveranciers van Nederland.

Transitie naar SaaS wordt breed omarmd

De ISV’s actief in Nederland zijn anno 2014 in overgrote meerderheid bezig met of in overgang naar een SaaS model. De belangrijkste uitkomsten op een rij:

  • Liefst 52% levert inmiddels producten via het SaaS model
  • 16% is native SaaS leverancier
  • 17% is in transitie naar SaaS en nog eens 14% verwacht op afzienbare termijn in transitie naar SaaS te zijn
  • 18% is principieel tegen SaaS en blijft bij traditioneel geleverde oplossingen

Van de partijen in transitie verwacht een behoorlijk deel (58%) binnen een jaar operationeel te zijn. Maar toch verwacht 13% pas na 2 jaar op de markt te komen met een SaaS model.

De volledige rapportage van het Nationaal SaaS Survey met infographic is beschikbaar via SaaSDNA.nl.

Beeldvorming  rondom cloud vastgelegd
“In Nederland praten we veel over het succes van cloud-oplossingen, maar een echt referentiekader, dat ontbrak nog”, vertelt Ruud Alaerds, directeur van Keala. “Het Nationaal SaaS Survey vormt een goede basis om binnen de branche kennis met elkaar te delen.”

Een behoefte die duidelijk aanwezig is, zo bleek wel op het event ‘SaaS: the next step’. ISV’s, softwarehuizen en SaaS-leveranciers van Nederland bespraken op uitnodiging van Previder de actuele stand van zaken rond SaaS en de perspectieven voor de toekomst. Eric Vredeveldt, directeur van Previder zegt hierover; “Niet alleen de voordelen werden benoemd, maar bijvoorbeeld ook de impact van SaaS op de eigen bedrijfsvoering. Hoe krijg je als ISV meer grip op je eigen cashflow? Echt, heel leerzaam voor alle partijen!”

Bron: Keala Consultancy en Previder