Sterke aanwijzingen dat private equityfondsen miljarden ophalen om het Amerikaanse Dell te kopen, doet de derde pc-maker ter wereld op de beurs geen kwaad. Het aandeel steeg in drie weken $2,30 tot rond $13,30. „Die waardering komt ook van bedrijven en analisten die inzien dat we niet meer alleen dat pc-bedrijf zijn en wij als netwerkbedrijf al hun ict aan elkaar knopen”, zegt de Nederlander Marius Haas, verantwoordelijk voor de zakelijke tak bij Dell. 
De ervaren ict-bestuurder (Compaq, Intel, HP) is goed voor de helft van de brutomarge, een record in de bijna dertigjarige geschiedenis van het Texaanse bedrijf van oprichter Michael Dell. Op $ 62 miljard omzet draagt Haas de verantwoording voor $18,6 miljard, naast zijn losse pc’s en laptops.

Michael Dell zou overwegen zijn pc-divisie af te stoten. Hij is bereid tot ’drastische ingrepen’ om het bedrijf dat lang veroudering uitstraalde van koers te doen veranderen. Private equity speurt op Wall Street naar opties. Dell heeft veel goed te maken: in vijf jaar tijd verloor het concern bijna 48% marktwaarde.

Terwijl werknemers steeds vaker via hun zelfgekochte tablet of smartphone de bedrijfssystemen binnen willen, gaat Dell een stap verder door de zwaarste bestanden met bedrijfsdata overal mobiel toegankelijk te maken. „In de hele markt is nog maar een klein deel overgestapt, terwijl iedereen erkent dat dit dé manier is om je bedrijfsvoering te versnellen. Daar kunnen we veel winnen”, zegt Haas, die gisteren in Amsterdam was om samenwerking met Nederlandse partners te zoeken. „Als bedrijven het nodig vinden zullen we ook technologie van anderen inzetten”, zegt hij.

Bron: Telegraaf