IT-bedrijf Vanad in Capelle aan den IJssel versterkt zijn positie in de gezondheidszorg met de overname van softwareontwikkelaar Artificial Industry. Beide partijen hebben de deal donderdag bekendgemaakt.

VANAD neemt Artificial Industry overDe overname past in de strategie van familiebedrijf Vanad om via overnames en opening van eigen vestigingen in het buitenland te expanderen. De onderneming, in handen van de familie Nederlof, telt inmiddels 450 medewerkers (fte’s) en boekte vorig jaar een omzet van €37,5 mln.

Met de acquisitie van Artificial Industry verzekert Vanad zich van een leverancier van software voor mobiele apparaten zoals telefoon en tablet. De applicaties kenmerken zich door eenvoud in gebruik. De producten zijn met name bedoeld voor ouderen en mensen met een beperking. ‘We willen de expertise van dit bedrijf gebruiken om ook onze eigen software toegankelijker te maken voor gebruikers’, licht Rob Snepvangers, marketingmanager van Vanad toe.

Huisartsen

Artificial Industry, gevestigd in Utrecht, gaat deel uitmaken van de divisie healthcare van Vanad die software ontwikkelt voor gebruik in de huisartspraktijk, in ziekenhuizen en ggz-instellingen. Met deze deal dringt de overnemende partij verder door in de gezondheidszorg. In 2013 sloeg Vanad al een grote slag in deze branche door zijn belang in ict-dienstverlener Enovation te vergroten van 30% naar 95%. Met de consolidatie van deze dochteronderneming verdubbelde de omzet van Vanad Group naar €36 mln. Het 25 jaar oude Enovation, waar 150 man werken, bedient voornamelijk klanten in de zorgsector.

Buitenland

Naast overnames streeft Vanad naar verdere groei in het buitenland. Zo zijn vorig jaar kantoren geopend in Brussel en New York. De groep was al vertegenwoordigd in China (met vier vestigingen) en in Londen. Binnenkort wordt Vanad ook actief in Duitsland. Het bedrijf opent in Essen een contact center voor klantenservice. De eerste opdrachtgever is een kabelmaatschappij. Met 30 à 40 medewerkers wordt Essen een van de grootste vestigingen buiten Nederland.

Vanad realiseerde in 2013 een bedrijfsresultasmat (ebit) van €482.000. Vorig jaar is het resultaat hoger uitgekomen. Het precieze cijfer is nog niet bekendgemaakt. Het familiebedrijf mikt op een omzet die in 2020 boven de €100 mln moet liggen.

Bron: Financieel Dagblad